al contingut a la navegació Informació de contacte

Extensió, Situació i Comunicacions

Extensió i Situació:

El terme municipal d'Artesa de Lleida, de 24,06 km2 d'extensió, és envoltat en una bona part al Nord i a l'Oest pel terme de Lleida i limita tambè amb el d'Aspa al Sur, Castelldans al Sudest (Garrigues), Torregrossa al Nordest (Pla d'Urgell) i Puigverd de Lleida a l'Est.

Es troba al sector de llevant de la comarca, en contacte amb les Garrigues, a la plana regada pel canal d'Urgell, amb un paisatge predominant de tipus urgellès al centre i al Nord, mentre que a la part meridional s'acosta al de les plataformes garriguenques. A més del canal d'Urgell, drena el terme de torrent de la Femosa, que passa per la part Nord procedent de Puigverd i continua fins a desembocar al Segre aigua avall de Lleida.

El poble d'Artesa és l'unic nucli de població agrupada del terme, que comprèn tambè el despoblat de Vinatesa. Alguna de les partides del municipi són Montlleu, el Saldà, Castelló, la Serra, Pla de les Moles, Els Colomers, les Fonts.

Comunicacions:

La via de comunicació més important ha estat la carretera local L-702, que procedeix de Lleida i arriba a Puigverd i a Castelldans, des de Puigverd de Lleida surt una carretera local que connecta amb la N-240, i la carretera local que d'Artesa porta a Aspa i al Cogul (LV7021). La via del ferrocarril de Barcelona a Lleida travessa el sector Nordest del terme, i l'autopista de l'Ebre (AP-2) hi passa pel sector meridional, al Sur és creuada del canal d'Urgell. Tambè està creuada pel traçat del Tren d'Alta Velocitat, que entra per la partida de Montlleu, travessa tota l'horta, passant per la partida de les fonts i el Secanet, i es dirigeix cap al terme de Puigverd de Lleida.

Camins municipals: Els principals camins municipals diposen de reg asfàltic, entre ells destaquen: - El camí de Montlleu. És transitable però no està asfaltat. - El camí del Saladà (que procedeix de Puigverd de Lleida). No està asfaltat. - El camí de les Fonts. Està asfaltat. - El camí del Vinya Nou que condueix als Alamús. Està asfaltat. - La carrerada de Sant Esperit que enllaça amb el terme de Lleida i la carretera de Tarragona està asfaltada. Senyalització: . URBANA: No hi ha senyalitzacions urbanes indicadores dels diferents indrets del municipi. . RURAL: No hi ha senyalitzacions rústegues.