al contingut a la navegació Informació de contacte

El Griu

El nostre Griu

griu1.png

Artesa de Lleida és una població que es troba documentada   des de l´any 1190.El seu origen medieval i l´evolució que va tenir  posteriorment justifica plenament que el drac triat, el Griu, sigui  una figura molt representativa de l´època medieval. Cal afegir que  Artesa va estar sota la jurisdicció de dues ordes de cavalleria,  primer els Templers i posteriorment els Hospitalers de l´orde de Sant   Joan de Jerusalem .

El Griu és un animal fantàstic que té el cap i les potes i part del  cos de davant d´àliga i la resta del cos de lleó. Aquesta barreja  representa dos dels animals més poderosos i simbòlics de la  naturalesa: l´àliga i el lleó .El Griu és un animal habitual en els  escuts de nobles i cavallers medievals. El Griu, com animal híbrid de   la natura, representa el mal  i per tant fa un paper similar a la funció d´un drac. Això explica que el Griu sigui una peça agressiva i  que tiri foc. L´àliga, simbolitza la llum i el sol, així com els  aspectes espirituals degut al seu enlairament de la terra, al mateix temps és el símbol de l´evangelista Sant Joan. El lleó simbolitza la força i el poder i va ser agafat com a símbol per reis. El bateig del Griu va tenir lloc el dia 8 de juliol de 2006 (festa Major) i es va fer una representació de foc amb altre bestiari de diferents poblacions de Catalunya

griu2.png

CARACTERÍSTIQUES TÈCNIQUES

Material: Fibra de vidre amb reactiu inifogue, disposa de potes d´alumini, amagades per unes faldilles que també amaguen als portadors.

Any de construcció : projecte durant el 2005/2006, finalitzat a primes de maig, bateig del griu, el 8 de juliol dins dels actes de la festa major.

Pes: 64Kg

Constructor: L´ artista DOLORS SANS OSETE, especialista en disseny i  construcció de bestiari popular.

Mides: Llargada: 325 cm  Amplada: 150 cm Altura: 275cm

Tracció: Portada per 2 persones a l´interior, també es desplaça mitjançant  un carro, amb quatre rodes boixes

Punts de foc: Actualment te 8 punts de foc.

Acompanyament: Bastaixos: grup encarregat de la pirotècnia, músics: grup  de  percussió Festa´m tam. Aproximadament 20 persones.

Festes i celebracions: Festa Major d’Artesa de Lleida (primer cap de setmanade juliol) Revetlles de Sant Joan (23 de Juny) i Sant Jamue (24 de Juliol) i carnaval

griu3.png

L’HYDRA

griu4.png

HISTORIA

Breu història de la figura: El dissabte dia 4 de juliol del 2015 es va estrenar l’Hydra d’Artesa de Lleida. Es tracta d’un drac per a nois i noies amb arrels mitològiques, seguint la idea del Griu de la mateixa colla d’Artesa. El disseny s’inspira en el mite de la Hidra un drac format per molts caps en forma de serps. La serp és l’animal que dóna origen al concepte de drac. L’Hydra té 7 caps, sis al davant del cos i un darrer a la cua. Els sis caps de davant són de drac mentre que el cap de la cua és el cap del Griu quan era petit i d’aquesta manera es fa una referència directa al drac que ja tenen a Artesa i que es va dissenyar l’any 2006.

Els caps tenen expressions diferents que mostren estats d’ànims i al mateix temps cada cap té un moviment específic relacionat amb el seu temperament. Els caràcters i moviments dels 6 caps frontals són: Cap Content: Mou el cap dreta i esquerra. Cap Enfadat: Tanca i obra la boca i la fa petar. Cap Tímid, Vergonyós: Tanca i obre els ulls. Cap Trapella, Juganer: Treu i amaga la llengua. Cap Sorprès: Mou les orelles. Cap Badoc: Mou el cap amunt i avall.

El drac és per portar-lo nois i noies a partir de 12 anys.

Esta pensat per 3 portadors, dos al davant, un al costat de l’altre i un darrera.

griu5.png griu6.png

HYDRA

Fitxa Tècnica:

 • MIDES : Llargada: 311 cm, Amplada: 173 cm, Alçada: 268 cm.
 • PES : 35kg
 • DATA D’ ESTREMA : 2015
 • CONSTRUCCIÓ : Dolors Sans Osete
 • MATERIAL: Fibra de vidre
 • LLENÇA: Foc
 • PROPIETAT: Ajuntarnent d’Artesa de Lleida
 • CONJUNT COLLA: Total components actius de la colla: 25
griu7.png

CONTACTE

 Nom de colla: El Griu d´Artesa de Lleida

 Adreça: C/ Castell 3

 Població: 25150 Artesa de Lleida

 Pàgina web: http//artesalleida.ddl.net

 Persona de contacte: Josep Mª Carrera Fornalés.

 Telèfons:973167162 Ajuntament.  629959525-Josep Mª Carrera.

 Fax: 973167315

 E-mail: elgriu-artesadelleida@hotmail.com 

Instagram: @griuartesadelleida

web: https://griuartesadelleida.cat/El Griu

Webs Relacionades

 • Dolors Sans, Escultora de la festa amb 30 anys d'experiència dissenyant i construint dracs, gegants, capgrossos i bestiari festiu. És qui ha fet el Griu i l'Hydra, una de les millors del país
  https://dolorssans.com/