Els Gegants
HISTORIA
Els gegants d’ Artesa de Lleida van ser construïts l’ any 1989 per artista de la vila Benjamí Mor Pellicé més conegut popularment com a Josep de cal Virola. Ell l mateix es va oferir a l’ Ajuntament per realitzar una sèrie de capgrossos inspirats en els dibuixos de Walt Disney, i una parella de gegants que representessin uns senyors benestants del poble. Per a aquests darrers va comptar amb la col-laboració desinteressada d’alguns veïns del poble.
A més a més, les germanes Maria i Esther Costafreda i la Conxita Capell van ser les responsables de confeccionar els elegants vestits de les dues figures, amb retalls i robes que elles rnateixes van cedir.
Els gegants es van estrenar el 2 de setembre de 1989, per la festa major de Sant Ramon, que temps després es va traslladar al segon cap de setmana de juliol per evitar que coincidís amb les feines del camp, molt nombroses i importants a Artesa de Lleida ja que l’ agricultura de regadiu ocupa la pràctica totalitat del terme municipal.
La parella va ser batejada amb els curiosos noms d’ Adiell i Asetra, que que no són altra cosa que Lleida i Artesa escrits al revés. Com a padrins, van comptar amb els gegants xinesos de Lleida i els van acompanyar també els grallers d’ Artesa i els gegants veïns d’ Aspa.
Durant la dècada de 1990, els gegants d’Artesa de Lleida, l ‘Adiell , l’ Asetra, van sortir cada any per la festa major dedicada a Sant Ramonelebrada a l’agost, i també per Sant Jaume, encapçalant la processó dels fanalets que recorria els principals carrers de la vila. A més a més, també van fer alguna sortida a diferents poblacions veïnes de la comarca, corn Aspa, Corbins i Lleida.
Des del principi, i durant aquells anys, els gegants només tenien dos portadors, que eren, alhora, membres de la Comissió de Festes: el Josep Carrera, que duia la geganta, i el Felip Olomí, que portava el gegant. Més endavant se n’hi van afegir un parell més.
Peró corn que es figures pesaven força (ell, 79kg, i ella, 81) i no hi havia prou carregadors, l’any 2000 es va decidir desrnuntar-les i guardar-les. L’Adiell i ‘Asetra van rornandre uns anys inactius, fins que a l‘octubre de 2005, gràcies a la iniciativa de l’Ajuntarnent, es va iniciar ha seva restauració, amb una reducció del seu pes a 40kg.
L’artista Cristina Culilles Rubio, de Vallfogona de Balaguer, va ser L‘encarregada de reconstruir les figures! amb una estructura i uns caps nous, més realistes, seguint, però, els rnodels antics. EIs caps originals no es van destruir, i encara es conserven desats. PeI que fa als vestits, les figures restaurades porten cha mateixos de quan es van estrenar les antigues, el 1989.
La nova Asetra es va reestrenar pel Correllengua de l’any 2005, a rnitjans octubre, i el nou Adiell, pel Carnestoltes del mateix any. Els dós van sernpre acornpanyats pels grallers d’Artesa de Lleida
ASTRAFitxa Tècnica:
|
ADIELLFitxa Tècnica:
|